Leírás és Paraméterek
Az olajtök magjából hidegen sajtolást követően mélyzöld-vörösesbarna színű, a natúr tökmagra jellemző ízű olajat nyerünk.
A hideg időszakban gyártott tökmagolaj hidegben bekocsonyásodhat, ezért ilyenkor inkább ne tegyük a hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten tároljuk, hogy könnyebb legyen kiönteni. A minőséget ez a kocsonyásodás nem befolyásolja.A hidegen sajtolt tökmagolajban a következő hatóanyagok találhatók meg:
- delta-7 fitoszterol (ez a természetben ritkán fordul elő)
- szelén
- telítetlen zsírsavak
- A-, E- és F-vitamin
- koenzim-Q (Q10-koenzim), és még rengeteg hasonló jótékony hatással bíró fitotápanyag.
Fontosnak tartom kiemelni, hogy tökmagolajunk VALÓBAN HIDEGEN SAJTOLT! Ezért ez igazán ritka és különleges olaj!
A hidegsajtolásnál semmilyen manipuláció nincs. Ahogy a természet adja a tökmagot, úgy kerül bele a sajtoló gépbe, így a hidegen sajtolt olajoknál marad meg a legtöbb növényi hatóanyag az olajban, bár a legkevesebb olaj nyerhető ki a magból ezzel a módszerrel. Ez utóbbi miatt viszonyleg kevesen gyártanak hidegen sajtolt tökmagolajat.
„A tökmagolaj főbb jótékony tulajdonságai:
• Fontos szerepet játszik a prosztatarák megelőzésében.
• Erősíti az immunrendszert.
• Lassítja a szervezet érelmeszesedési folyamatát.
• Csökkenti a megemelkedett koleszterinszintet, amellyel csökkenthető a szívinfarktus kialakulásának veszélye.
• Előnyösen befolyásolja az agyi keringés normális állapotának fenntartását.
• Elősegíti a fogyókúra során a zsírszövetek lebontását.
• Segít a terhesség korai szakaszában jelentkező spontán vetélések kivédésében, valamint a terhesség során a magzat idegrendszerének kifejlődésében.
• Lassítja a szervezet öregedési folyamatait.
• Segíti a legyengült szervezet felépülését a betegség utáni lábadozás szakaszában.
• A tökmagolaj feszesíti és erősíti a kötőszövetet, ezért jól alkalmazható masszázsokhoz is.
Ajánlott minimális fogyasztási mennyiség: 1 teáskanál/nap
Felhasználási javaslat:
- Jól használható nyers zöldségekhez, salátákhoz,
- kifőtt tésztákhoz. Ízlés szerint
- sóval ízesítve, finom kenyérrel fogyasztva,
- zöldségekkel kitűnő reggelit-uzsonnát
- készíthetünk vele. Kifejezetten aromás íze
- pikánsan fűszerezi ételeinket.